[O1] Zimny górny wąż od chłodnicy, ciepły dolny.
Zwiń
X
-
[O1] Zimny górny wąż od chłodnicy, ciepły dolny.
Witam.
Do tej pory zawsze Octavia ładnie łapała odpowiednią temperaturę i wręcz niezależnie od warunków pogody, stylu jazdy trzymała murowane 90 stopni na zegarze. Jednak wczoraj wyjątkowo wskazówka zaczęła mi się wychylać ponad, dobiła do 100 i stwierdziłem że lepiej zatrzymać silnik. Na postoju okazało się że górny wąż chłodnicy jest absolutnie zimny, dolny natomiast ciepły, nie gorący (na pewno nie na prawie 100 stopni) ale ciepły.
Co to Panowie za usterka? Bo z reguły to czyta się o tym ze to górny wąż jest gorący a dolny zimny.
Silnik to 1.6 AKL.
-
-
stefan86, Po mojemu to termostat.I warto zwrócić uwage na króciechttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Jeżeli silnik nie przegrzany (w domyśle temperatura węży w "normie"), a wskażnik pokazuje ponad 100°, warto zacząć od wymiany czujnika temperatury cieczy chłodzącej.
Bardzo często ten czujnik szwankuje. Miałem dwa przypadki uszkodzenia czujnika. Raz byla pokazywana zbyt duża temperatura właśnie, a drugi raz wskazania temperatury w normie, ale bardzo trudno było uruchomić nagrzany silnik, oraz bardzo mocno wzrastały obroty biegu jałowego, tak jakby zacinał się pedał gazu.
Czujnik jest dwu sekcyjny. Jedna sekcja do pokazywania temperatury na wskażniku, a druga do ustawiania właściwej pracy komputera silnika.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marian 2Jeżeli silnik nie przegrzany (w domyśle temperatura węży w "normie"), a wskażnik pokazuje ponad 100°, warto zacząć od wymiany czujnika temperatury cieczy chłodzącej.
Bardzo często ten czujnik szwankuje. Miałem dwa przypadki uszkodzenia czujnika. Raz byla pokazywana zbyt duża temperatura właśnie, a drugi raz wskazania temperatury w normie, ale bardzo trudno było uruchomić nagrzany silnik, oraz bardzo mocno wzrastały obroty biegu jałowego, tak jakby zacinał się pedał gazu.
Czujnik jest dwu sekcyjny. Jedna sekcja do pokazywania temperatury na wskażniku, a druga do ustawiania właściwej pracy komputera silnika.był: VW Golf IV 1.9 TDI AJM '01 ->
jest: Skoda Octavia 1 1,6 BFQ '04
komputer VAG - Rybnik i okolice -> info PW.
Komentarz
-
Komentarz